Επικαιρότητα

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πήγε περίπατο η πολιτική συναίνεση από την αρχή

Off

Στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τους συσχετισμούς των δυνάμεων των κομμάτων, η λογική οδηγεί στο ότι ο Κων. Τασούλας που προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την 4η ονομαστική ψηφοφορία που έχει προσδιοριστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Εκεί αναμένεται να ψηφιστεί από τους 156 βουλευτές της Ν.Δ αλλά από άλλους από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών που φέρονται να τοποθετούνται στην κεντροδεξιά ή και ακόμα δεξιότερα.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του επί 25 συναπτά έτη βουλευτή Ιωαννίνων και Προέδρου της Βουλής από το 2019 μέχρι και την Τετάρτη, όταν και παραιτήθηκε, είναι σύμφωνα με την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, μία επιλογή που προκαλεί χαρά και υπερηφάνεια στους Γιαννιώτες και τους Ηπειρώτες γενικότερα. Σε δήλωσή της η κα Κεφάλα εξέφρασε την ευχή ώστε η εκλογή του κ. Τασούλα να επιτευχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο Κοινοβούλιο, αν και είναι προφανές, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. «Κάθε επιλογή και κάθε προτεινόμενο πρόσωπο ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο. Θεωρώ όμως, ότι η περίπτωση του κ. Τασούλα μπορεί να συγκεντρώσει τα χαρακτηριστικά της συναίνεσης κάτι άλλωστε που έχει ήδη γίνει τρεις φορές με την εκλογή του ως Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, πρότεινε τον ακαδημαϊκό Τάσο Γιαννίτση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με δεδομένη τη στάση και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάποια πολιτική ομοφωνία που θα μπορούσε να φέρει σε αμηχανία την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης σε δήλωσή του τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Γιαννίτση συμβολίζει την πρόοδο, τη συνέπεια και την προνοητικότητα, στοιχεία άλλωστε που διαθέτει ο κ. Γιαννίτσης και διάθετε όταν στις κρίσιμες ημέρες της χώρας είχε προτείνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δεν έγινε όμως αποδεκτή. «Η αλήθεια είναι πως εμείς περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να δείξει πως εννοούσε στην πράξη αυτό που έλεγε στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση το 2019, ότι θα μείνει πιστός στο πνεύμα του Συντάγματος που είναι η διασφάλιση της πολιτικής ισορροπίας μέσω της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου. Δυστυχώς, έκανε μία στενά κομματική επι8λογή, και θα είναι λυπηρό που ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία και όχι με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε ο κ. Τσίμαρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Χρησιμες Συνδέσεις