Ήπειρος

Ως πότε θα αντέξουν οι πρόσφυγες στον Κατσικά;

Off

Ως πότε θα αντέξουν οι πρόσφυγες να μένουν στο Κέντρο Υποδοχής του Κατσικά; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αλλά πολύ πρακτικό και στην ουσία τέθηκε ως παράμετρος των εξελίξεων το σαββατοκύριακο. 
Οι συνθήκες διαβίωσης για τις οποίες γίνεται καθημερινός αγώνας να βελτιωθούν, έχουν και ένα «ταβάνι», ένα όριο. Γιατί όσο κι αν βελτιωθούν, το κέντρο του Κατσικά, θα παραμένει ένας ανοιχτός χώρος με σκηνές στη σειρά πάνω σε χαλίκι. Αν μπει κάποιος στο μυαλό ενός πρόσφυγα, θα αντιληφθεί ότι μία τέτοια ζωή αν συνεχιστεί για μήνες θα είναι πολύ δύσκολη ακόμα κι αν εξασφαλιστούν περισσότερες τουαλέτες, ζεστό νερό ή θέρμανση. 

Κινητοποίηση
Οι συνθήκες διαβίωσης άλλωστε είναι που προκάλεσαν και την ένταση των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο το πρωί αναχώρησαν για τη Μακεδονία και οι 70 περίπου πρόσφυγες που είχαν φτάσει με δύο λεωφορεία από τον Πειραιά την Παρασκευή το βράδυ, σε μία επανάληψη του μοτίβου της προηγούμενης μέρας με τους 200 πρόσφυγες που επίσης αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία.
Η ζωή στο Κέντρο ήταν και στο υπόβαθρο της κινητοποίησης μίας μεγάλης ομάδας προσφύγων με πάνω από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που διαδήλωσαν ειρηνικά το πρωί της Κυριακής από το Κέντρο ως την πλατεία του Κατσικά. Το βασικό αίτημα όπως ακούστηκε πολλές φορές από τα συνθήματα ήταν να «ανοίξουν τα σύνορα» για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν, στο φόντο όμως ήταν και το σύνθημα «είμαστε άνθρωποι» που επίσης ακούστηκε πολλές φορές και έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αντοχές μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ζωής που βιώνουν.
Μπορεί η κινητοποίηση να είχε στην ουσία συμβολικό χαρακτήρα και να μην δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, φάνηκε όμως το τελευταίο τετραήμερο, ότι υπάρχουν και όρια αντοχών.

Επίσκεψη Χρ. Μαντά
Η κατάσταση που διαμορφώνεται προφανώς και απασχολεί και τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους συντονισμού.
Το πρωί του Σαββάτου, στον Κατσικά προσήλθαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και Μερόπη Τζούφη ενώ βρέθηκαν ακόμα και ο περιφερειακός διευθυντής της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων κ. Βασιλάκος, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, κ.α
Σε δηλώσεις του ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης με τους πρόσφυγες με τους οποίους και είχε συζήτηση ενώ είδε νέες δυνατότητες μετά την ψήφιση του νέου νόμου την Παρασκευή: «Ψηφίστηκε ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο όλη η κατάσταση θα οργανωθεί σε μια διαφορετική βάση, και στην Ήπειρο, στα Γιάννενα θα λειτουργήσει υπηρεσία Ασύλου ώστε να μπορούν πιο γρήγορα να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες. Μέσα στον νόμο προβλέπεται διοίκηση των ανοικτών χώρων φιλοξενίας και άρα  ευελπιστούμε πως θα υπάρξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια καλύτερη κατάσταση».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «είναι μέρες κρίσιμες και θέλουμε να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση από τις 4 Απριλίου, πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας. Υπάρχουν περιοχές στην χώρα μας που έχουν οξυμμένα  προβλήματα και γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, στον Πειραιά και στην Ειδομένη να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Ταυτόχρονα μέσα στον νόμο υπάρχουν και οι διαδικασίες που λύνουν με ένα τρόπο και το χρηματοδοτικό θέμα».
Για το αν θα υπάρξει πρόβλεψη  για διαχωρισμό των προσφύγων ανάλογα με την εθνικότητα ο κ. Μαντάς είπε:  «Στη συνομιλία που κάναμε με ανθρώπους  από την Συρία, είναι και δικό τους αίτημα, ώστε να μην δημιουργούνται προστριβές. Ωστόσο εμείς είπαμε ότι όλοι οι λαοί και στις πολύ δύσκολες συνθήκες πρέπει να ζουν ειρηνικά και με αλληλεγγύη όσο αυτό είναι δυνατόν. Οι συνθήκες είναι δύσκολες χωρίς αμφιβολία, η χώρα και ο κόσμος και ο λαός μας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Πιστεύω ότι με τη χτεσινή ψήφιση του νόμου που μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε πιο γρήγορα μερικά πράγματα, μπορούμε να απαντήσουμε και στις εντάσεις που μπορεί να δημιουργούνται και στις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν. Μέχρι εκεί, ψυχραιμία και νηφαλιότητα». 

Νέες δυνατότητες
Τις νέες δυνατότητες διαχείρισης του προσφυγικού μέσα από μία νέα προσέγγιση είχε προαναγγείλει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αν. υπουργός Εθν. Άμυνας Δημήτρης Βίτσας (Εφημερίδα των Συντακτών 25/3): «Αφού σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση και δούμε τις πραγματικές ανάγκες, θα προχωρήσουμε σε πιο μόνιμο σχεδιασμό και αυτή η εμπειρία θα μπορεί πια να περάσει σε μια θεσμοθετημένη κρατική δομή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των περιφερειών, των δήμων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να έχει η Ελλάδα έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, για κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε.
Ήδη στην περίπτωση του Κατσικά, το δίλημμα μοιάζει ολοκάθαρο. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μία βάση συνθηκών και υποδομών που θα επιτρέπει να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των προσφύγων, τι θα ακολουθήσει; Για πόσο καιρό θα μένουν σε μία τέτοια κατάσταση οι άνθρωποι και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή τους; Και το επόμενο εύλογο ερώτημα που απασχολεί ήδη τις τοπικές και κεντρικές αρχές συντονισμού: Μήπως πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων σε χώρους που η αξιοποίηση των πόρων θα εξασφαλίσει και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης;
Το γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί ανοιχτές και κλειστές δομές της πόλης και της Ηπείρου, από την αρχή και πριν δημιουργηθεί το Κέντρο Κατσικά, είναι και ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ