Η σύνδεση της Κόνιτσας με την Ιόνια οδό και η βελτίωση του οδικού δικτύου από Κόνιτσα προς Επταχώρι Καστοριάς, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκαν επερωτήσεις που κατέθεσαν και ανέπτυξαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Το θέμα έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο.
Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημείωσε με γενικό τρόπο ότι ανοίγουν δυνατότητες μετά την υπογραφή της σύμβασης σήμερα του άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά και αναφέρθηκε κυρίως ως προς το χρονικό του θέματος.
«Η επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» αφορά έμμεσα την Περιφέρεια καθώς η ευθύνη για το συγκεκριμένο έργο ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Θίγεται βέβαια ένα υπαρκτό ζήτημα: Η αναγκαιότητα αναβάθμισης της εθνικής οδού από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα και από την Κόνιτσα μέχρι το Επταχώρι, που είναι το όριο με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», είπε και συνέχισε για τη μελέτη και την αρμοδιότητα του υπουργείου:
Τη μελέτη του έργου την έχει αναλάβει το Υπουργείο, όπως είχε κάνει και την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και τον παραλιακό άξονα Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτή έχει και την τύχη των άλλων. Δηλαδή, πολύ αργούς ρυθμούς υλοποίησης και μάλλον πλήρη στασιμότητα.
Η Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της μελέτης.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι, όταν ήταν αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών ο κ. Καλογιάννης, είχε εγκριθεί πίστωση 2 εκ. ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία και ανατέθηκε στη συνέχεια. Το 2020 είχε ανακοινωθεί μέσω της Βουλής, ότι το Υπουργείο βρίσκονταν σε αναμονή της οριστικής μελέτης ενός τμήματος του έργου (μιας γέφυρας 220 μ.) για να προχωρήσει σε εξεύρεση χρηματοδότησης. Έκτοτε δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση.
Η Περιφέρεια και γενικά η τοπική κοινωνία στο διάστημα που μεσολάβησε είχε δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά και στη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα και την αναβάθμιση του παραλιακού άξονα.
Στο διάστημα αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής οδού, συντηρείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικά στο τμήμα από Κόνιτσα μέχρι Επταχώρι έχουν εκτελεστεί και αρκετά έργα αποκατάστασης ζημιών και προστασίας της Εθνικής οδού και των επαρχιακών οδών από τον Σαραντάπορο και τους παραποτάμους του.
Με την αυριανή υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά της Ιόνιας οδού, ανοίγει σε νέα βάση το θέμα της επέκτασης- αναβάθμισης ως κάθετου οδικού άξονα της εθνικής οδού προς Κόνιτσα.
Θα επιδιώξουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε μια αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών για τον προγραμματισμό, αλλά και για τη συνδρομή που μπορεί να παράσχει η Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου».
Οι Νέοι Αγρότες
Για τη «Στρατηγική και απορρόφηση πόρων από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην Ήπειρο» ρώτησε η παράταξη «Ηπειρος Όλον Τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Στ. Ζούμπα.
Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του προγράμματος των Νέων Γεωργών. Δεν πέρασαν άλλωστε και πολλά χρόνια, από τότε που η Περιφέρεια είχε οργανώσει κατά Δήμο ενημερωτικές ημερίδες για την προσέλκυση νέων στο αγροτικό επάγγελμα.
Η όποια καθυστέρηση υπάρχει στη διαχείριση του προγράμματος δεν οφείλεται στην Περιφέρεια, ούτε και μπορεί να απολογείται για αυτή. Κατά σύμπτωση μάλιστα η ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος άνοιξε χθες, χωρίς όμως να δίνει τη δυνατότητα σε όσους εγγράφονται να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της αίτησης.
Από την πλευρά μας, ό,τι έπρεπε να γίνει σε επίπεδο ενημέρωσης, έγινε και με το παραπάνω: Μάλιστα για να προετοιμαστούν οι δυνητικά υποψήφιοι, εκδώσαμε ενημερωτική ανακοίνωση από το πρώτο δίμηνο του 2024, η οποία δημοσιεύτηκε σε Μέσα Ενημέρωσης όλης της Ηπείρου. Επίσης η προδημοσίευση του Προγράμματος στάλθηκε προς όλους τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους Αγροτικούς Συλλόγους. Επίσης δόθηκαν συνεντεύξεις από στελέχη των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε Μέσα Ενημέρωσης.
Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει πρόβλημα με την κατανομή των κονδυλίων κατά τομέα, καθώς ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις και δεν υπήρξαν επιλαχόντες. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις που έμειναν αδιάθετα κονδύλια», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Άφησα τελευταίο τα περί διαβούλευσης κλπ. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, εντός και εκτός αιθούσης ότι η ενεργοποίηση των νέων δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της.
Έχουν ρόλο και πρέπει να τον εξαντλήσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Αγροτικοί Σύλλογοι. Είναι δύο φορείς που έχουν άμεση γνώση του δυναμικού της κάθε περιοχής, είναι άμεσοι γνώστες για το ποιοι μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να «επενδύσουν» στην αγροτική οικονομία. Και ειδικά για τους αγροτικούς φορείς δεν πρέπει καν να τίθεται θέμα διαβούλευσης, καθώς εάν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, θα έπρεπε ήδη να τις έχουν υποβάλλει αρμοδίως».
Ο Αναπτυξιακός
Τέλος, σχετικά με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Νόμου και την περιορισμένη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν η Επερώτηση της παράταξης «’Ήπειρος Όλον, Τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Στ. Ζούμπα, στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Με το νέο αναπτυξιακό νόμο ( 4887/2022) θεσπίστηκαν για πρώτη φορά 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων. Μέσω αυτών δίνονται κίνητρα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί 4 από αυτά: Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα (2 κύκλοι), Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων (2 κύκλοι), Επιχειρηματικότητα 360ο και Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία.
Στον 1ο κύκλο της Μεταποίησης – Εφοδιαστικής αλυσίδας εντάχθηκαν όλοι όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις αφού έγινε αύξηση του ποσού από το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να καλυφθούν όλοι, μετά από παρεμβάσεις και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η διαδικασία αξιολόγησης καθορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Για να γίνει η αξιολόγηση πρέπει να προηγηθούν άλλες ενέργειες όπως η λειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος (Π.Σ.-Αν) και η έκδοση του οδηγού αξιολόγησης ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε θεματικό καθεστώς.
Για την αξιολόγηση τίθεται από το Νόμο αποκλειστική (και ασφυκτική) προθεσμία 45 ημερών για την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία, παρά το φόρτο εργασίας, σε όλες τις περιπτώσεις την τήρησε απαρέγκλιτα.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν επενδύσεις στην Ήπειρο, έχουμε κάνει ήδη παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης».
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.794)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(506)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.220)
- Εκδηλώσεις(1.593)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.959)
Αρθρογραφία
Είσοδος