Πολιτισμός επί του συγκεκριμένου
Έχει ενδιαφέρον ότι συζητάμε για την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτιστικής πρότασης τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Αθήνα αυτές τις μέρες.
Το πιο εύκολο, όμως όταν μιλάς για πολιτισμό (αλλά και για άλλα πράγματα όπως η δημοκρατία για παράδειγμα) είναι να μένεις μόνο στο γενικό. Το δύσκολο είναι να φτάσεις στο ειδικό, να κάνεις δηλαδή τις δικές σου προτάσεις και να δημοσιοποιήσεις τη δική σου θετική ματιά και επιλογή.
Στην πρόσφατη παρουσία του δημιουργού κόμικς Soloup στην πόλη, δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος της τοπικής πολιτικής σκηνής και των θεσμικών εκπροσώπων, παρά το γεγονός ότι το κόμικς του «Αϊβαλί» είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σήμερα στην Ευρώπη. Το κρατάω ως υποσημείωση για το πώς συγχρονιζόμαστε στην πόλη μας με την πολιτιστική δυναμική των καιρών μας και περνάω σε δύο προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην πόλη μας, για να μην φανεί κι ότι απέχω του συγκεκριμένου και μένω κι εγώ μόνο στο γενικό.
Δύο προτάσεις
Η πρώτη είναι η δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου στη Δωδώνη. Με πέντε, έξι παραστάσεις, το χρόνο, ένα πρωτότυπο έργο- παραγγελία, ένα συνέδριο συν μερικές παράλληλες εκδηλώσεις και την υποστήριξη από μία ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής (καλλιτεχνικός διευθυντής, μάνατζμεντ, προβολή κα) το κόστος θα φτάνει ετησίως πάνω από 1 με 2 εκατ. ευρώ, αλλά θα μας δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το σύγχρονο θεατρικό γίγνεσθαι στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Αμερική ή το Βερολίνο και τη Ρωσία και να γίνουμε μέρος του. Δεύτερη πρόταση: Τα Γιάννενα έδρα του παγκόσμιου ρωμανιώτικου εβραϊσμού. Μία πρωτοτυπία, αυθεντική, με υπαρκτό ήδη διεθνές ακροατήριο. Με εκδόσεις, συνέδρια, επιστημονική έρευνα, μουσεία, το κόστος θα είναι επίσης μερικά εκατομμύρια σε μεγαλύτερο όμως βάθος χρόνου, αλλά θα έχουμε το κέρδος να μετάσχουμε ως πόλη, με διακριτό ρόλο, σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση για τον πολυπολιτισμό που έχει ανοίξει διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί να μην έρθει και ο Σπήλμπεργκ και το ίδρυμά του που λέει ο λόγος, κάποτε στην πόλη μας; Γιατί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου να μην στέλνουν εδώ τους ερευνητές τους;
Με τετραετές πρόγραμμα
Αν αυτές οι προτάσεις κρίνονται υπερβολικές, ας κάνουμε κάτι πιο απλό: Ας κάνουμε διεθνές το ροκ φεστιβάλ που έχουμε κάθε Σεπτέμβριο. Είναι δοκιμασμένο, έχει ήδη κάνει διεθνείς συναυλίες, υπάρχει κοινό, με οικονομική στήριξη μπορεί και η πόλη μας να μπει στο χάρτη των διεθνών φεστιβάλ.
Με άλλα λόγια, αν είμαστε έτοιμοι να διαβούμε έναν δημιουργικό δρόμο, προτάσεις υπάρχουν πολλές. Χρειάζονται φυσικά οικονομικοί πόροι. Χρειάζεται όμως και βούληση. Και η διεθνής διάσταση απαιτεί ανοιχτό πνεύμα, γνώση της τοπικής ταυτότητας, ανάδειξη των ξεχωριστών δυνατοτήτων του τόπου και συνεργασίες. Πώς θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε; Θεσπίζοντας μέσω του Δήμου, μία ανεξάρτητη καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία θα προτείνει στον Δήμο τους άξονες για ένα τετραετές πολιτιστικό πρόγραμμα. Με την υποστήριξη στη συνέχεια για την υλοποίηση, του Δήμου και των άλλων φορέων της πόλης και μία αξιολόγηση ανά δύο και ανά τέσσερα χρόνια, θα μπορούσαμε να δομήσουμε τη βάση για πολλά και ξεχωριστά πράγματα που θα κινητοποιούσαν τις τοπικές δυνάμεις και θα έβρισκαν πανελλήνιο και διεθνές ακροατήριο.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος