Εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες και σε πλήρη λειτουργία οι υποδομές για την διενέργεια της πρώτης τηλεματικής συνεδρίασης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Ήδη πριν από λίγες ημέρες, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου κ. Λάσκου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεματική συνεδρίαση σε αίθουσα συνεδρίασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών και στον απομακρυσμένο τόπο – ακροατήριο του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι με τη χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης σύνδεσης.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών και την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας στο διαδίκτυο για την ασφαλή και γρήγορη μετάδοση σύνδεση και η εκτίμηση είναι πως μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Γεν. Γραμματέα στα Γιάννενα, που ζήτησε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του έργου, πως αυτό θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2025. Ο στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία και ο τρόπος απονομής της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούγας μετά την πρώτη τηλεματική δίκη στην Πάτρα και στο Αργοστόλι αντίστοιχα όπου βρίσκεται και η μεταβατική έδρα ως γραφείο πλέον τηλεματικής των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, δίνεται ήδη η δυνατότητα να εξοικειωθούν οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι διάδικοι, με τη χρήση της τηλεματικής.
«Για το λόγο αυτό, ο οδικός χάρτης της Διοικητικής Δικαιοσύνης και εν γένει η ύπαρξη μιας συνεκτικής χωροταξικής πολιτικής για τη δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο για την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της, ενώ εγγυάται την αποτελεσματική λειτουργία και θωράκιση του κράτους δικαίου», ανέφερε ο κ. Μπούγας.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπας Λάσκος, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Δικαιοσύνη και είναι μια μεγαλύτερη ημέρα για τη διοικητική δικαιοσύνη. Σήμερα συνδέσαμε δύο ακροατήρια, της Κεφαλλονιάς με των Πατρών, που συνεδρίαζε το δικαστήριο. Συνάδελφοι, δικηγόροι, διάδικοι μπόρεσαν να παρασταθούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους από απόσταση αποκτώντας ευκολότερα πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Είναι μια στιγμή που μας κάνει υπερήφανους σαν Έλληνες διότι η χώρα μας βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, έχει αγκαλιάσει και εκμεταλλεύεται την σύγχρονη τεχνολογία, έχει φέρει σε επαφή την τεχνολογία με την Δικαιοσύνη διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, το κράτος δικαίου και μας δίνει αυτοπεποίθηση ότι καλύτερες ημέρες έρχονται. Αυτό αποτέλεσε μια κυβερνητική προτεραιότητα. Χρειάστηκαν αγώνες και εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα, αλλά η κυβερνητική επιλογή έχει δικαιωθεί».
Αντίθετη η Ολομέλεια –
Προετοιμασία για «μάχες»
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ωστόσο τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που είναι αντίθετη στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή των δικαστικών αιθουσών, όπως αναφέρει, σε απόφασή της, σε «δικαστήρια τηλεματικής».
Όπως έχει επισημάνει και σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, η Ολομέλεια είναι αντίθετη στην τηλεματική δίκη για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι μπορούν να παραβλεφθούν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα η διαπιστωμένη αδυναμία ενός παράγοντα της δίκης, όπως ενός μάρτυρα που για λόγους υγείας δε μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει και να εξεταστεί.
«Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης. Άλλωστε και η νομολογία του ΕΔΔΑ δεν επιτρέπει την τηλεματική δίκη, αλλά μόνο, την κατ’ εξαίρεση, και μάλιστα υπό αυστηρές ειδικές προϋποθέσεις υποκατάσταση της με φυσική παρουσία ακρόασης από ακρόαση με τηλεδιάσκεψη.
Η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση της Ολομέλειας.
Οι μεταβατικές έδρες
στην Ήπειρο
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του υπ. Δικαιοσύνης, η περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων έχει έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια αυτού εμπίπτουν οι δήμοι των Π.Ε Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Άρτα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των δήμων της Άρτας, η Πρέβεζα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των δήμων της Πρέβεζας και η Ηγουμενίτσα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των δήμων της Θεσπρωτίας.
Στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας. Ορίζεται ως μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων στην έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας για την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.812)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(507)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.221)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.963)
- Αθλητικά(2.960)
Αρθρογραφία
Είσοδος