Επικαιρότητα

Επείγουν τα μέτρα προστασίας των βουνών

Off

Την ευκαιρία να εκφράσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την αγάπη τους για το βουνό και τον ρόλο που γενικότερα τα βουνά παίζουν στη ζωή των ανθρώπων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, είχαν το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Ο Σύλλογος με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού που έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου από τα Ηνωμένα Έθνη, διοργάνωσε μία ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών που ο καθένας από τη δική του σκοπιά μίλησε γενικότερα για τη σημασία που παίζουν τα βουνά, η βιοποικιλότητά τους και το οικοσύστημα στη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, αλλά και για επιμέρους θέματα επικαιρότητας. Ένα από αυτά ήταν και τα γεγονότα του Γράμμου με τη διάνοιξη που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον Θανάση Κοράκη, εκπρόσωπο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πίνδου, να αναφέρει, πως και ο ΟΦΥΠΕΚΑ βρίσκεται εν αναμονή των πορισμάτων που θα καταθέσουν η Εισαγγελία αφενός και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αφετέρου, στη βάση των αυτοψιών που διενεργήθηκαν από τους εργαζόμενους της Μονάδας.

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Κοράκης το καθεστώς της πλήρους αναρχίας στον τομέα των αδειοδοτήσεων και της έκδοσης των αδειών εγκατάστασης για έργα ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές. «Ειδικά στα υδροηλεκτρικά έργα έχουμε αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση πλέον και αυτό που βλέπουμε, μας ξεπερνά πολλές φορές, αφού παρακάμπτονται οι γνωμοδοτήσεις που κάνουμε εμείς, όπως επίσης αγνοούνται βασικές παράμετροι για να εγκριθούν οι άδειες, το καθεστώς προστασίας της ιχθυοπανίδας, τα θεσμοθετημένα σχέδια δράσης, η συμπερίληψη ειδών της πανίδας στο «κόκκινο βιβλίο». Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκτήσει η χώρα ένα χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και να εκδοθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα ώστε να γνωρίζουν όλοι τι προστατεύεται, τι μπορεί και τι δε μπορεί να γίνει. Έχουμε φτάσει σε σημείο σε κάθε ρέμα να υπάρχει και ένα προτεινόμενο υδροηλεκτρικό και μάλιστα με επίκληση ψευδών στοιχείων, όπως στο ρέμα Γκιόσσα όπου η μελέτη ανέφερε, ότι δεν υπάρχει καν ιχθυοπανίδα, ενώ στις δειγματοληψίες που κάναμε εμείς, βρήκαμε τους πιο πυκνούς πληθυσμούς ειδών της ιχθυοπανίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοράκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι: Μιχ. Βασιλείου, οδηγός βουνού, η Μαρία Ψαραλέξη, Δρ. βιολόγος, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Καλλιστώ”, η Βασιλική Κατή, Καθηγήτρια στο Τμήμα ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Μαρία Πετρίδου: Δρ. Βιολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ.  Βιολόγος, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στα βουνά».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Άρης Μπαρτζώκας και η Έφορος Προστασίας Περιβάλλοντος του Συλλόγου, Αικατερίνη Στατηρά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ