Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 10:42
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου 2024
Επικαιρότητα

Το Τμήμα Γεωπονίας μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Off

Στην απόκτηση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου οδηγεί η ολοκλήρωση της πενταετούς φοίτησης των φοιτητών στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε τις τελευταίες ημέρες ως αποτέλεσμα μία πολυετούς προσπάθειας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκότητας του Τμήματος και την πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του, ώστε να μην διαφέρει ούτε και να υπολείπεται πλέον σε κάτι, των άλλων Γεωπονικών Σχολών στην Ελλάδα. Έτσι, κάθε φοιτητής που ολοκληρώνει τον πενταετή κύκλο σπουδών του στο Τμήμα Γεωπονίας αποκτά αυτόματα και το μεταπτυχιακό του, κερδίζοντας επιπλέον και χρόνο ώστε να συνεχίσει ή στην αγορά εργασίας ή την περαιτέρω ακαδημαϊκή του ολοκλήρωση με την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Καθηγητής Ιωάννης Σκούφος, έφτασε πλέον στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες Σχολές της χώρας στις πιστοποιήσεις και στα εφόδια τα οποία παρέχει στους φοιτητές του και πλέον κοιτά με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του.

«Η πρόκληση σήμερα για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού κατακτήθηκαν οι ανώτερες διαπιστεύσεις για την ποιότητα και επάρκεια του προσφερόμενου επιστημονικού του έργου στη χώρα, βαδίζει πλέον και προς τη διεθνή αναγνώριση. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος εργάζεται με ταχύτητες φωτός και με πολύ προωθημένη ατζέντα για να ισχυροποιήσει το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά την ακαδημαϊκή του οντότητα, το κύρος του, την επιστημονική του βαρύτητα, δημιουργώντας έναν πραγματικό πόλο αγροδιατροφικής καινοτομίας στην Άρτα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», σημείωσε αρχικά ο κ. Σκούφος.

Πώς θα γίνει ελκυστικό

το Τμήμα

Παρόλα αυτά όμως το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζει να καταγράφει μία διαρκώς φθίνουσα πορεία ως προς τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρόνο, ειδικά δε μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο κ. Σκούφος παραδέχθηκε πως το Τμήμα δεν έχει καταφέρει να γίνει ελκυστικό στους υποψήφιους φοιτητές, απαριθμώντας μία σειρά λόγων οι οποίοι όπως ανέφερε εξηγούν σε μεγάλο ποσοστό γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση.

«Εγώ θα έλεγα ότι με όλα τα εφόδια που έχουμε ως Τμήμα είμαστε ήδη ελκυστικοί, αλλά αυτό δεν φαίνεται στην προσέλκυση φοιτητών. Τα παιδιά από την Άρτα και την Ήπειρο δε θέλουν να σπουδάσουν στην Άρτα, αλλά επιλέγουν άλλες Γεωπονικές σε άλλα πανεπιστήμια. Και αυτό μας προβληματίζει καθώς είμαστε ένα Τμήμα που παρέχουμε τη δυνατότητα εξαιρετικών πρακτικών σε κορυφαίες εταιρείες στην αγορά εργασίας στην Ήπειρο κάτι που δεν έχουν ως δυνατότητα οι άλλες Σχολές. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απορρόφηση των πτυχιούχων μας στην αγορά εργασίας φτάνει το 62%. Είναι γεγονός όμως, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές Γεωπονικές κι εμείς έχουμε το μειονέκτημα ότι εντασσόμαστε στο Επίπεδο 2 μαζί με τις Ιατρικές Σχολές, επομένως ξεκινάμε με τη βάση μας στο 9,7 ενώ οι άλλες Γεωπονικές ξεκινούν με βάση το 7. Μιλώντας γενικότερα όμως, θεωρώ ότι το γεωπονικό αντικείμενο στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη τουλάχιστον, προτεραιότητα για τον μελλοντικό φοιτητή και αυτό ξεκινά από τα σχολικά χρόνια και το πώς κάθε παιδία επηρεάζεται από το οικογενειακό, το σχολικό ή το κοινωνικό του περιβάλλον. Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που δε μπορεί να αλλάξει εύκολα, παρά μόνον αν γίνει μία δουλειά από τις μικρότερες ηλικίες», ανέφερε ο κ. Σκούφος.

Ευχαριστίες

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωπονίας αποτίνει ξεχωριστό φόρο τιμής στον εκλιπόντα Κοσμήτορα Αναστάσιο Τσίνα, για την απαρχή της πορείας που οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα και στο σημαντικό ρόλο του στην προαγωγή του ακαδημαϊκού σχεδιασμού.

«Το Τμήμα Γεωπονίας αισθάνεται ότι πρέπει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής του κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών, που συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες αξιολόγησης, ως το καθήκον επιτάσσει, τις αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συμβολή τους στην οργάνωση των αξιολογήσεων και στην προώθηση των αιτημάτων του Τμήματος, φορείς όπως την περιφέρεια Ηπείρου που ήταν παρούσα στις αξιολογήσεις και υπερθεμάτισε για το Τμήμα, τις δημοτικές αρχές της Άρτας και τους βουλευτές της που ήταν ανέκαθεν στο πλευρό μας, αλλά κυρίως τη μεγάλη και δημιουργική αγροδιατροφική επιχειρηματική κοινότητα της Ηπείρου που μας στηρίζει αδιάλειπτα, συνεργάζεται μαζί μας σε όλα τα επίπεδα, από την εκπαίδευση, την έρευνα, την απορρόφηση των αποφοίτων και την ανάπτυξη, αφενός καινοτόμων τροφίμων και συστημάτων παραγωγής, αφετέρου ανώτερου τύπου παιδείας με την ουσία της εκπαίδευσης των φοιτητών μας να γίνεται σε ένα εξελιγμένο και μοναδικό τεχνολογικά παραγωγικό περιβάλλον και εμάς να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε στη δημιουργική οικογένεια της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής παράδοσης της Ηπείρου», αναφέρει η ανακοίνωση του Τμήματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ