Απολύτως σαφής και ξεκάθαρη είναι η νομοθεσία που αναγνωρίζει και κατοχυρώνει με το Ν. 5092/24 την ιδιοκτησία και την περιουσία των πολιτών που κατέχουν για αυτές νόμιμους τίτλους κτήσης, οι οποίοι αποκτήθηκαν πριν από τη χάραξη του παλιού αιγιαλού.
Παρόλα αυτά όμως επειδή ακόμη και σήμερα, επτά μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου και παρότι ακολούθησε και ερμηνευτική εγκύκλιος από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, οι Κτηματικές Υπηρεσίες ανά τη χώρα, όπως και στα Ιωάννινα θέτουν προσκόμματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που προσκομίζουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. Το θέμα αυτό όμως θα λυθεί οριστικά όπως ανέφερε το πρωί της Πέμπτης από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιος Τσιούρας, με μία νέα ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εξειδικεύει ακόμη περισσότερο όπως είπε, τη νομοθεσία και θα ανοίγει το δρόμο στην πράξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού προσκομίζου τους τίτλους κτήσης να οριστικοποιούνται προς όφελός τους οι εκκρεμείς μέχρι σήμερα, ανοιχτές υποθέσεις.
Ο κ. Τσιούρας βρέθηκε χθες στα Γιάννενα ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και επισκέφθηκε το πρωί την Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων όπου συζήτησε το θέμα με το προσωπικό της υπηρεσίας, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας που επί του προκειμένου έχει ευθεία αναφορά όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Απρίλιο η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στους ιδιοκτήτες παραλίμνιων εκτάσεων στην Παμβώτιδα και σε περιοχές, όπως ο Μάτσικας, οι Λογγάδες, η Αμφιθέα και αλλού.
Αργότερα, συνοδευόμενος από την βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία Κεφάλα που ήταν εκείνη που προ διετίας άνοιξε το θέμα της ανάγκης επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας και αναγνώρισης και κατοχύρωσης των ιδιοκτησιών, ο κ. Τσιούρας συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής των κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής Μάτσικα, διαβεβαιώνοντάς τους, ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί και πως δε θα υπάρχουν ανακολουθίες.
«Ήμουν το πρωί στην Κτηματική Υπηρεσία των Ιωαννίνων και συζήτησα το θέμα με τους υπαλλήλους και μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι θα βρούμε τον τρόπο, ώστε οι εκκρεμείς υποθέσεις να λήξουν χωρίς να ταλαιπωρούνται, ούτε να επιβαρύνονται οι πολίτες. Νομικά, με βάση τη νομοθεσία, όποιος έχει κάποιο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του πριν τη χάραξη του παλιού αιγιαλού, διατηρεί αναλλοίωτη την ιδιοκτησία του. Θα το δούμε και εφαρμοστικά γιατί προετοιμάζουμε μία νέα εγκύκλιο, αλλά έχει ήδη μεταφερθεί στις Κτηματικές Υπηρεσίες ώστε να είναι έτοιμες και να λαμβάνουν τις αιτήσεις των ιδιοκτητών, κλείνοντας τις υποθέσεις τους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιούρας.
Νέα σύσκεψη στην Αθήνα
Από τη δική της πλευρά η κα Κεφάλα προανήγγειλε μία νέα συνάντηση στην Αθήνα εντός των επόμενων ημερών, μεταφέροντας τη βούληση της Κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα οριστικά. «Μέλημά μας είναι να δοθεί λύση σε όλους τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται με την ακίνητη περιουσία τους. Κάναμε μία συνάντηση το καλοκαίρι στα Γιάννενα, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργη και θα κάνουμε μία ακόμη με τους Γεν. Γραμματείς κ.κ Μπακογιάννη, Βαρελίδη και Τσιούρα μαζί με τον κ. Κοντογεώργη, ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε οριστική επίλυση του ζητήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κεφάλα.
Οι βασικές αλλαγές του Νόμου
Όπως είχε αποκαλύψει με συνεχή ρεπορτάζ τον περασμένο Απρίλιο η «Ε» ο Νόμος 5092 ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τα ζητήματα της πολεοδομικής τακτοποίησης στον Μάτσικα, του επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας που θεωρείται αναπόφευκτος, ενώ και οι τοπικοί φορείς καλούνται πλέον να προσαρμόσουν το σχεδιασμό τους με βάση το Νόμο αυτό, χωρίς παρέκκλιση και αστερίσκους.
Στο άρθρο 21 του Νόμου 5092 τονίζεται πως οι προβλέψεις έχουν αναλογική εφαρμογή σε όχθες, παρόχθιες ζώνες, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και στην κοίτη πλεύσιμων ποταμών και στους χώρους ζώνης λιμένων. Ο Νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση σφάλματος ή εάν μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω τεχνικών έργων ή φυσικών αιτίων, διενεργείται επανακαθορισμός του αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού. «Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού ή την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε», αναφέρεται.
Όπως σημειώνεται στην ερμηνευτική εγκύκλιο και για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή της διάταξης της παρ. 12 του Ν. 5092/2024 ο καθορισμός ή επανακαθορισμός του παλαιού αιγιαλού αφορά όλες τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων ακόμη και πριν από την ισχύ του ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285), όπως τροποποιήθηκε με το ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α’ 65), καθώς και τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού που θα λάβουν χώρα εφεξής κατ’ εφαρμογή του Ν. 5092/2024.
«Τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού πρέπει να έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως δημόσιο έγγραφο νοείται κάθε νόμιμος τίτλος που έχει εκδοθεί από φορέα του δημοσίου. Ο χρόνος κτήσης ή αναγνώρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων απαιτείται να είναι προγενέστερος του αρχικού καθορισμού ή του καθορισμού που θα γίνει για πρώτη φορά σύμφωνα με το ν.5092/2024. Διοικητικά μέτρα που εκδόθηκαν σε συνέχεια τoυ αρχικού καθορισμού και είναι σε ισχύ καταργούνται, εκτός από τις περιπτώσεις βεβαιωθέντων προστίμων.
Κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει αμελλητί από την ισχύ του ν. 5092/2024 να προσκομίσει στην κατά τόπο αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία τα αποδεικτικά έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και να αιτηθεί την εφαρμογή της παρ. 12 του άρθρου 5 του παραπάνω νόμου. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθέντα έγγραφα και διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 12, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων κτημάτων, προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών. Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσεις το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών και για τις ασκηθείσες αγωγές, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται. Σημειώνεται ότι για την απόδειξη του εμπράγματος δικαιώματος προσκομίζονται δημόσια έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη του δικαιώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερμηνευτική εγκύκλιο, καθιστώντας σαφές πως ακόμη και στην λίμνη Παμβώτιδα τα όρια του παλαιού αιγιαλού, θα αλλάξουν αναπόφευκτα, καθώς υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας επομένως μετά την προσκόμισή τους θα πρέπει να γίνει και επανακαθορισμός της οριοθέτησης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος