Κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η μνήμη της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της Χούντας παραμένει ζωντανή και εμπνέει και σήμερα τους αγώνες για τη δημοκρατία.
Στα Γιάννενα την Κυριακή το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου ενώ στις 6 το απόγευμα θα γίνει η καθιερωμένη πορεία από την οδό Δομπόλη.
Στη Βουλή
Η επέτειος των 51 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση όπου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία έκλεισε με ενός λεπτού σιγή.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Προεδρεύων, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας τόνισε ότι «το μήνυμα του Πολυτεχνείου πρέπει να φτάνει ξεκάθαρο στις επόμενες γενιές χωρίς κομματικές στρεβλώσεις και συνοψίζεται στην ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών της». Όπως είπε, «το Πολυτεχνείο ως σύμβολο μνήμης μας υπενθυμίζει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως η ελευθερία και η δημοκρατία απαιτούν συνεχή εγρήγορση. Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Διαφορετικές εποχές απαιτούν διαφορετικές θυσίες», ανέφερε και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή νέα γενιά έχει την ψυχή και το όραμα να παλέψει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των δικών μας καιρών για να χτίσει τη ζωή που της αξίζει, πατώντας γερά στα θεμέλια της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι «πρώτα και κύρια, το Πολυτεχνείο αντηχεί μέχρι σήμερα ως ένα συμβολικό κάλεσμα για ελευθερία και πίστη στη δημοκρατία. Η εξέγερση του 1973 μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας, ότι η ενίσχυση της δημοκρατίας είναι μια αέναη προσπάθεια, αλλά πάνω απ’ όλα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν και είναι μια φωνή που μας προκαλεί να σκεφτούμε το αδύνατο. Είναι η φωνή που απαιτεί να αφαιρούμε το «δεν» από το «δεν γίνεται»». Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι η συνειδητοποίηση της ανυπολόγιστης δύναμης των πολιτών μέσα σε μια Πολιτεία. Η επιβεβαίωση, ότι τελικά είναι οι πολίτες εκείνοι που θεσμίζουν και αναθεσμίζουν την κοινωνία μέσα από τη θυελλώδη, δημιουργική και τολμηρή φαντασία τους».
Πολλοί φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις για την επέτειο.
Ο Θωμάς Μπέγκας
Στο μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναφέρεται:
«Σήμερα τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, μια ημέρα μνήμης και αναστοχασμού, που παραμένει φάρος για όλους τους αγώνες υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Οι φοιτητές του 1973, με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, άνοιξαν τον δρόμο για τη σύγχρονη δημοκρατική μας ζωή, διεκδικώντας μια κοινωνία όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αξιοπρέπεια κυριαρχούν.
Στις μέρες μας, η ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ, σε μια εποχή που οι ακραίες φωνές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται από την λαίλαπα του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος συχνά αφήνει στο περιθώριο τους πιο ευάλωτους. Όμως οι προκλήσεις του καιρού μας δεν περιορίζονται μόνο στην κοινωνική και οικονομική σφαίρα. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικός, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί το μέλλον των επόμενων γενεών.
Αυτή την κρίσιμη ώρα, οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χτίζοντας μια κοινωνική και οικολογική συμμαχία που θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη βιωσιμότητα.
Ας εμπνευστούμε από το Πολυτεχνείο για να προστατεύσουμε όχι μόνο τη δημοκρατία αλλά και τον φυσικό μας πλούτο, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη, πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.
Ας κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την υπόσχεση για ένα μέλλον με ισότητα, οικολογική ευθύνη και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρει ο Θωμάς Μπέγκας.
Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Τιμάμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και αντλούμε δύναμη από τα συνθήματά του “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, που παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ στον αγώνα για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και την απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για το γεγονός ότι τα μέλη και τα στελέχη του, τα μέλη της ΚΝΕ που ιδρύθηκε εκείνα τα χρόνια, μέσα στην παρανομία, αφιέρωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης, σε συνθήκες βάναυσης κρατικής καταστολής, με κόπο, υπομονή και μεγάλες θυσίες, παρότι η δικτατορία της 21ης Απρίλη βρήκε το Κόμμα οργανωτικά και ιδεολογικά-πολιτικά ανέτοιμο. Αρνούμενοι να αποκηρύξουν τις ιδέες και τη δράση τους και να υποστείλουν τη σημαία της αντίστασης στα κρατητήρια και τα βασανιστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες, αλλά και οργανώνοντας την αντιδικτατορική πάλη σε χώρους δουλειάς, εργατογειτονιές, σχολεία και αμφιθέατρα, κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της οργανωμένης εργατικής- λαϊκής πάλης ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Εμπνεόμαστε από τον αγώνα, τα οράματα και τις θυσίες τους, όπως και από όλους τους αγωνιστές που διώχτηκαν με πολλούς τρόπους, που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει μόνο από την οργανωμένη δράση του λαού και της νεολαίας, ενάντια σε κάθε αναμονή “σωτήρων” και στην ψευδαίσθηση ότι οι αλλαγές και οι κάθε λογής ανασυνθέσεις στις “κορυφές” μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των “από κάτω”».
Η Νέα Αριστερά
H Νέα Αριστερά για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημειώνει:
«51 χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι παντοτινή. Οσο κι αν προσπάθησαν να απονευρώσουν και να μετατρέψουν την εξέγερση σε μνημόσυνο, δεν τα κατάφεραν, γιατί το Πολυτεχνείο έρχεται από το μέλλον.
Το Πολυτεχνείο φωτίζει τα διαρκή αιτήματα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το δίκαιο. Από την Παλαιστίνη και τη γενοκτονία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, έως την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοφασιστών στην Αμερική και την Ευρώπη, ο διαρκής αγώνας για το δίκαιο είναι η μόνη απάντηση των λαών.
Ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν έναν κόσμο ανισοτήτων και αυταρχισμού. Η υιοθέτηση από τη δήθεν φιλελεύθερη δεξιά όλης της νεοφασιστικής ατζέντας, η επίθεση στα δικαιώματα, η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, η αναθεώρηση της ιστορίας στρώνουν το έδαφος στις ιδέες του μίσους, του φόβου, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού.
Το Πολυτεχνείο έρχεται να μας δείξει ότι, ακόμα και μπροστά στα ψηλότερα τείχη, μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο. Οτι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια διαφορετική ζωή. Απέναντι στην απογοήτευση, την παραίτηση, την ατομική διέξοδο, μπορούμε να προχωρήσουμε αλλιώς.
Να βαδίσουμε στον δρόμο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης.
51 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη ως οδηγό. Γιατί μνήμη σημαίνει αντίσταση, μνήμη σημαίνει ελπίδα».
Το Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί στις 5 το απόγευμα την Κυριακή στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί- παιδεία- ελευθερία»: Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Μας δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, για τους δικούς μας Νοέμβρηδες, για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς.
Ο Νοέµβρης του 1973 έδειξε ότι οι λαϊκές διαθέσεις δεν είναι παγωμένες. Η μετατροπή της αγανάκτησης σε αντίσταση και πάλη τροφοδοτείται από τα ίδια τα προβλήματα του λαού. Ανεξάρτητα από την καταστολή του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, οι θυσίες, κόντρα στην λογική της υποταγής ή της αναμονής, έδειξαν το δρόμο, έδωσαν δύναμη για την οργάνωση της πάλης, για κατακτήσεις την επόμενη περίοδο».
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.598)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.191)
- Εκδηλώσεις(1.569)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.926)
Αρθρογραφία
Είσοδος