Την Τετάρτη23 Οκτωβρίου έγινε στο Πολεμικό Μουσείο η παρουσίαση του βιβλίου «Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους 1940, Μνημείο πεσόντων – Πάρκο ιστορίας στο Καλπάκι» του Γεώργιου Σούρλα, πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής και νυν Προέδρου της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και τις εκδόσεις Παπαζήση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε ιστορική αναδρομή των μαχών του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, παρουσιάστηκε η εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων στα πεδία των μαχών καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο για το πάρκο ιστορίας στο ηρωικό καλπάκι, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικό τοπόσημο, που αποσκοπεί στην απόδοση τιμής στους ήρωες πεσόντες και στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με μοιρολόι από τον Πετρολούκα Χαλκιά. Επίσης, προβλήθηκε ένα οπτικοακουστικό μουσικό αφιέρωμα του αείμνηστου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένο στην μνήμη των Ελλήνων πεσόντων του ελληνοιταλικού πολέμου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης και ο Υποπτέραρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Κωνσταντίνος Μπούζος.
Εκ μέρους της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Κ. Τασούλα και στον Δήμαρχο Πωγωνίου, Κ. Καψάλη. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τον Υποπτέραρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Κωνσταντίνο Μπούζο, για την εξέλιξη των εργασιών αναζήτησης, εκταφής και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων στην Αλβανία.
Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Σάββας Σιάτρας, η Νάντια Καραγιάννη και ο λαογραφικός σύλλογος Βορειοηπειρωτών ‘’Χάονες’’.
Ανοίγοντας την ομιλία του ο Γεώργιος Σούρλας, σημείωσε πως με την παρουσίαση του βιβλίου κλείνει ένας μεγάλος κύκλος, μια αγωνιστική διαδρομή 18 χρόνων για την αποκατάσταση των εθνικών εκκρεμοτήτων με τους 8000 άταφους πεσόντες κατά το Έπος 1940 και το μνημείο για τους 12.520 πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο.
Related Posts
-
31 Οκτωβρίου 2024 -
17 Οκτωβρίου 2024 Μία στέγη για το Μουσείο Ελληνικής Γελοιογραφίας
-
12 Οκτωβρίου 2024 Η Έκθεση Platforms Project στο Καπνεργοστάσιο
-
12 Απριλίου 2024 Ένα ντοκιμαντέρ για το «Πορτρέτο» του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα
-
12 Απριλίου 2024 Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος