Απόλυτα προσηλωμένος στη γραμμή που τηρεί από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία, αναφορικά με μείζονα θέματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, όπως είναι η κήρυξη της ΑΟΖ, αλλά και οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, εμφανίστηκε από τα Ιωάννινα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη γειτονική χώρα Koco Kokedhima.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ITV, ο κ. Kokedhima, που θεωρείται από τους ανθρώπους – κλειδιά στην αλβανική κυβέρνηση έχοντας σημαίνοντα ρόλο δίπλα στον Έντι Ράμα και την αρμοδιότητα για διάφορα θέματα, όπως είναι η παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, δεν ξέφυγε ούτε στο ελάχιστο από τη γραμμή της αλβανικής κυβέρνησης για τα ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κατάληξη των δηλώσεων του κ. Kokedhima ήταν η απαίτηση της αλβανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα, να προχωρήσει στην άρση του εμπόλεμου με τη γειτονική χώρα, κάτι που έπαψε να ισχύει, μόνον όμως προφορικά, και όχι σε νομικό επίπεδο.
Το ζήτημα αυτό άλλωστε είναι πολυσύνθετο και διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ηγεσίες του υπ. Εξωτερικών το προσεγγίζουν με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Kokedhima, που έθεσε ως μείζον πρόβλημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, την άρση του εμπόλεμου από την πλευρά της Ελλάδας.
«Είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμη και σήμερα αυτός ο νόμος στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται απλώς για έναν αταβισμό της εποχής των διενέξεων των δύο χωρών, αλλά για κάτι που εμποδίζει πρακτικά πολλούς πολίτες στην Αλβανία, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Kokedhima, που συνέχισε καταθέτοντας όπως είπε, την προσωπική του άποψη για το θέμα των Τσάμηδων.
«Πιστεύω, ότι οι Τσάμηδες δεν έχουν διεκδικήσεις, αλλά έχουν δικαιώματα, που δεν πρέπει να τα πολιτικοποιούμε, αλλά αντίθετα μπορούν να ενταχθούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργηθούν καταστάσεις που να υπερασπίζονται αυτά τα νόμιμα δικαιώματα, όπως των Ελλήνων πολιτών ή μη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ερμηνεία
Η στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της διεκδίκησης περιουσιών από τους Τσάμηδες δεν είναι καινούργια.
Με την εκλογή του στην εξουσία, ο Έντι Ράμα ενέταξε ως επίσημο εταίρο στην κυβέρνηση το κόμμα των Τσάμηδων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα, με το κόμμα ΚΕΑΔ να αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Έτσι, η απαίτηση για την άρση του εμπόλεμου καλύπτει και έναν πολιτικό στόχο, για την κυβέρνηση Ράμα, που είναι η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος του κόμματος των Τσάμηδων. Από την άλλη παρά τις κατά καιρούς διορθώσεις και βελτιώσεις, ο νόμος συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει από το 1996 το Σύμφωνο Καλής Γειτονίας, ο νόμος δεν έχει εφαρμογή στις διμερείς σχέσεις, υφίσταται όμως σε εθνικό επίπεδο και καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να αποδεχθεί έστω ως ενδεχόμενο, ότι τυχόν άρση του εμπόλεμου, θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την διεκδίκηση περιουσιών εντός του ελληνικού εδάφους από τους Τσάμηδες.
Η πίεση πάντως που ασκείται από την αλβανική πλευρά έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά που εξηγήθηκαν πιο πάνω και σχετίζονται με την αναγκαιότητα της δημιουργίας μίας σταθερής κυβέρνησης, με μεγάλη πλειοψηφία. Από την άλλη όμως, πολύ περισσότερο από τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων, ενδεχομένως και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, η αλβανική κυβέρνηση είναι σίγουρο, ότι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και για την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων αλβανών στην Ελλάδα, όπου ζουν και εργάζονται εδώ και 20 και πλέον χρόνια.
Η μειονότητα
Στη συνέντευξή του στο ITV ο κ. Kokedhima, κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα, με τις σχέσεις να περνούν από διάφορα στάδια έντασης το τελευταίο διάστημα, ειδικά λόγω των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως λόγω του αντίστοιχου «Καλλικράτη» στη γειτονική χώρα.
Η μειονότητα αντέδρασε στο σχεδιασμό για τη συνένωση του δήμου Χιμάρας με τη γειτονική Βράνιστα, που έχει σχεδόν αμιγή μουσουλμανικό πληθυσμό, με τον κ. Kokedhima από την άλλη να τονίζει, ότι η κυβέρνηση δεν άφησε εκτός των δύο δήμων στη νότια Αλβανία, κανένα μειονοτικό χωριό.
«Ο αλβανικός λαός και η εθνική ελληνική μειονότητα έχουν συμβιώσει αρμονικά πολλά χρόνια και δεν υπάρχει κανείς απολύτως διαχωρισμός των μειονοτικών από τον αλβανικό λαό. Υπάρχουν διαχρονικά κάποιες αξίες του αλβανικού λαού, που είναι ο σεβασμός της εθνικής και θρησκευτικής ελευθερίας και δεν υφίσταται καμία διάθεση απαξίωσης ή υποτίμησης της ελληνικής μειονότητας».
Η ΑΟΖ
Ακόμη, ο κ. Kokedhima αναφέρθηκε στην απαίτηση των Τιράνων προς την Ελλάδα να τροποποιήσει το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με το αιτιολογικό πως παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε άκυρο το σύμφωνο που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και ο κ. Kokedhima υποστήριξε, ότι αυτό πλέον δεν έχει καμία νομική ισχύ και η συμφωνία θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Μισθοφόροι στο πλευρό του ISIS
Η δημιουργία πυρήνων τζιχαντιστών στη γειτονική χώρα είναι επίσης θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Kokedhima, λέγοντας, ότι εάν υπάρχουν κάποιοι, που έχουν ενταχθεί στους κόλπους του ISIS, αυτοί είναι μισθοφόροι.
«Η συνύπαρξη εθνοτήτων και θρησκειών στα Βαλκάνια δε θα κινδυνέψει ποτέ από κάποιους ακραίους ισλαμιστές. Το χρέος μας είναι να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να δώσουμε προοπτικές και ελπίδα στους νέους, που δεν έχουν κανένα μέσο επιβίωσης. Η φτώχεια και η ανεργία είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για τα Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος